Slik rygger du med tilhenger!

– Del  med oss på Instagram #tryggtilhenger @iforwilliamsnorge

Rygg med tilhenger

Vanskelig å rygge med henger? Ikke når du følger disse tipsene fra tilhengereksperten.

Endelig er våren her, og det betyr at hagearbeidet settes i gang og avfallet kjøres på gjenvinningsstasjonen. Materialer til oppussingen skal hentes og du skal kanskje hente minigraver til byggearbeidet? Dette er oppgaver som helt klart blir enklere med en tilhenger. Men er kunnskapene til rygging med tilhenger på plass?

-Ja, det er lett å føle seg litt liten når venstre blir til høyre og hengeren plutselig står på tverke bak bilen. Verre blir det selvsagt om noen blir skadet på grunn av uoppmerksomhet, sier tilhengerekspert Kim Brandsnes hos Ifor Williams.

Er kjøring med tilhenger en sjelden opplevelse, kan det være greit å øve på teknikken.

– Ved å følge noen gode råd, så vil du snart se at hengeren rygger dit du vil. Alle kan lære seg det, men ha litt tålmodighet, sier Brandsnes.

Han anbefaler folk som ikke er vant til å kjøre med henger om å øve seg på et trygt sted med god plass før de kjører ut i trafikken.

Snu om på kjøremønsteret ditt

-Rygging kan være utfordrende, men det å kjøre en tilhenger fremover krever også ett våkent blikk. Med henger blir bilens kjøreegenskaper endret og da er det lurt å ta forberedelsene på alvor, sier Brandsnes.

Han fortsetter: Bremselengden øker, og det tar lengre tid å komme opp i fart med en tilhenger på slep. Det er noe som må hensyntas ved kjøring eksempelvis i rundkjøringer og kryss. Kjør forsiktig og tilpass farten til forholdene er regelen, og spesielt er dette viktig når du kjører med tilhenger. Ved kjøring med bil og henger blir ekvipasjen lengere i trafikken enn det du er vant til. Derfor må du tenke og planlegge når du skal svinge i kryss eller skifte felt.

-Bruk speilene aktivt for å være sikker på at hengeren får nok plass og ikke minst bruk blinklys for å få en bedre flyt i trafikkbildet, råder tilhengereksperten.

Sørg for å ha forsvarlig lastesikring

Dette er viktig å tenke over før avreise med tilhengeren:

 • Sjåfør er ansvarlig for at tilhenger og last er forsvarlig sikret
 • Sjekk alltid tilstanden på hengeren før du kjører
 • Fordel lasten slik at hengeren ikke blir ujevn lastet
 • Sørg for å bruke jekkestropper og surrestropper som er i forsvarlig tilstand
 • Lasten skal være lastesikret ved låsing, stenging, surring eller ved kombinasjon av disse metodene.

Kjører du med åpen tilhenger hvor gods kan støve eller virvle av hengeren skal presenning eller nett benyttes. For andre typer gods må jekkestropper eller surrestropper brukes. Sørg for å fordele lasten riktig, slik at tilhengeren ikke blir fremtung eller for baktung, og last gjerne mot tilhengerens karmer.

-Du må alltid sørge for at lasten på tilhengeren er forsvarlig sikret, slik at den ikke faller av eller forskyver seg, poengterer Brandsnes.

Hvor tung tilhenger kan jeg trekke etter bilen min?

For tung last, eller last som er feil plassert eller dårlig sikret, er en fare for deg selv og omgivelsene. Når du skal trekke tilhenger må du sjekke at både førerkort og vognkort ikke overskrider hverandre. Dette kan du enkelt og raskt sjekke med tilhengerkalkulatoren fra Statens Vegvesen.

Og var du ikke klar over det, er fartsgrensen for tilhenger med brems 80 km/t, også på motorvei. På vanlig vei er fartsgrensen 60 km/t for en henger uten brems med en totalvekt på over 300 kg. Er føret dårlig, må du tilpasse farten etter forholdene.

tilhengerkalkulatoren fra Statens Vegvesen.

Her taster du inn:

 1. Bilens registreringsnummer
 2. Tilhengerens chassisnummer eller registreringsnummer
 3. Din førerkortklasse

 

SE VIDEO

TIPS TIL RYGGING AV TILHENGER

Her er ekspertens sine tips til rygging med tilhenger:

 1. Begynn med å plassere bilen og hengeren rett, og husk at rattets bevegelser gir motsatt utslag på tilhengeren sammenlignet med når du rygger med bare bil.
 2. Endre grep. I stedet for å holde rattet i ti på tolv-posisjon holder du hendene nederst på rattet i halv seks-posisjon.
 3. Forestill deg at rattet representerer tilhengeren og at nederste del av rattet styrer hvilken retning du vil ha tilhengeren i. For å rygge til høyre fører du nederste del av rattet mot høyre og omvendt.
 4. Øv deg mye og start forsiktig med små bevegelser for å se hvilken retning tilhengeren beveger seg i. Bruk lav og jevn fart. Hvis hengeren kommer ut av kurs, kjører du bare litt fremover og begynner på nytt.
 5. Få hjelp av en venn som kan gi deg overblikk utenfor bilen og som kan veilede deg når du rygger, eller spør noen andre på stedet om du har noen tilgjengelig.

Husk å alltid sjekke sikkerhetswire, bremser, lys, dekk og annet som krever vedlikehold, før du kjører av sted, avslutter Brandsnes.

#TRYGGTILHENGER

Ifor Williams sin visjon er at ingen skal bli hardt skadet eller omkommet i trafikken hvor tilhenger er involvert,
og for å minimere dette tar et av verdens fremste tilhengermerker ansvar og setter fokus på trafikksikkerhet og trygg tilhenger.

Del  med oss på Instagram #tryggtilhenger @iforwilliamsnorge
Vi er tilhenger av trygg tilhenger!

© 2021 Ifor Williams Norge AS - Alle rettigheter

Vi bruker cookies for at nettstedet vårt skal fungere best mulig med tilpasset innhold og annonsering i tillegg til å tilby funksjoner knyttet til sosiale medier og analyse av trafikken vår.